Kadidlo a jeho účinky na telo a dušu

Kadidlo (Boswellia, olibanum)

Spoznajte s nami kadidlo, ktoré je známe svojimi významnými účinkami na telo a dušu.

Stromy Boswellia, po sloven. kadidlovníky, patria do čeľade Burseraceae (brezulovité). Stuhnuté kvapky živice sú známe ako kadidlo, olibanum alebo frankincense. Kadidlovníky rastú najmä v tropickej Afrike, na Arabskom polostrove, Indii a Madagaskare.

Doteraz bolo klasifikovaných 25 druhov kadidlovníkov. Najznámejšie z nich sú:

Boswellia sacra/carterii – Omán, Jemen

Boswellia serrata – India, Pakistan

Boswellia frereana – Somálsko, Etiópia

Boswellia neglecta – Etiópia

Boswellia papyrifera - Afrika

Každý druh kadidla má iný vzhľad, vôňu, farbu aj účinky. Je to dané predovšetkým prostredím a klimatickými podmienkami. Pokiaľ sú tieto podmienky priaznivé, stromy dorastajú do výšky 3-5 metrov a je možné z nich získať živicu. V menej priaznivých podmienkach kadidlovníky síce prežijú, ale vzácnu živicu nevytvárajú. Kadidlovníky majú typickú stále sa olupujúcu kôru. Všetky časti stromu sú trochu lepkavé a na vetvičkách môžete občas vidieť malé kvapôčky kadidlovej živice.

Pár zaujímavých faktov o kadidle

Najkvalitnejšie kadidlo Boswellia sacra pochádza z Ománu.
• V staroveku bolo kadidlo, lat. olibanum, jednou z najdrahších surovín sveta. Jeho cena sa vyvažovala zlatom.
• Kvôli kadidlu boli ľudia ochotní prekonať tisíce kilometrov drsnou púšťou a rozbúreným morom.
• Kadidlové háje boli prísne strážené a ich poloha tajná.
Kadidlo miloval egyptský Tutanchamón, rímsky cisár Nero i rozmarná kráľovná zo áby.                                          
• Traja králi priniesli malému Ježiškovi najcennejší dar – kadidlo. Skvelé referencie, že?

Kadidlovník Boswelia Sacra

Ománske kadidlo je po tisíce rokov považované za najlepšie na svete. Kadidlovníkom sa na juhu Ománu začalo dariť okolo roku 6000 pnl, kedy z Arabského polostrova zmizli monzúnové dažde. Nová klíma bola pre kadidlovníky ideálna. Zrodila sa legenda o Arabia Felix - Šťastná Arábia, miesto kde vraj vďaka obchodu s kadidlom žili najbohatší ľudia na svete. Vznikla tiež slávna Kadidlová cesta, dôležitá obchodná cesta, na ktorej okraji boli založené bohaté mestá a prístavy. Obchod s kadidlom tiež podliehal clu. Dnes sú pamiatky Kadidlové chodníky zapísané na zozname UNESCO.

Hlavnou oblasťou pestovania kadidla je južná provincia Dhofar. Najznámejšia je oblasť hôr Jebel Samhan a mesta Hasik, odkiaľ je najkvalitnejší druh kadidla - Hojari. V Ománe miestni ľudia používajú základné rozdelenie na štyri druhy podľa miesta, kde kadidlovníky rastú. Niekedy Ománci označujú kadidlo jednoducho len podľa čísiel. Ďalšie rozdelenie je podľa doby zberu, farby, tvaru a veľkosti kúskov živice.

O šetrný zber sa starajú muži z horských kmeňov al-Mahra. Len oni vedia, kde a ako získať tú najlepšiu živicu. Ženy majú na starosti výrobu a predaj rôznych vykurovadiel a tradičnej kadidlovej kozmetiky. Ománci kadidlo zbierajú raz ročne, pred obdobím monzúnových dažďov.  V priebehu zberu to opakujú 3x, vždy po 14 dňoch. Zvyšok roka stromy odpočívajú. Dlhšiu pauzu na regeneráciu im zberači doprajú každých sedem rokov. Ománske kadidlo 100% zodpovedá označeniu „wild crafted“ a to vďaka spôsobu zberu. Divo rastúce stromy sa nehnoja, ani nijako chemicky neošetrujú. Zber kadidla zo stromov je vykonávaný veľmi šetrným spôsobom. Celý proces prebieha ručne, bez použitia akejkoľvek modernej techniky.

Kadidlo a jeho použitie

1. Vykurovadlo – aromaterapia

Vykurovanie pomocou kadidelnice je ten najstarší spôsob používania kadidla. Okrem kadidla sa tu používa hlavne oud a myrha, alebo parfémované zmesi živíc. Vykurovanie domov a bytov sa vykonáva najmä za účelom dezinfekcie priestoru a ničenia vírusov a bacilov. Tiež na odstránenie zápachu po varení a odohnaní komárov a nepríjemného hmyzu. Arabské ženy tiež vykurujú spálne v období šestonedelia, aby ochránili novorodencov pred chorobami.

Vykuruje sa aj na záver návštevy, aby hostia odchádzali z domu krásne voňaví. Vôňa páleného kadidla má tiež odháňať negatívne energie a zlých duchov a celkovo chrániť proti urieknutiu a čiernej mágii. Pre Ománcov je na prvom mieste vôňa, dym je len prostredníkom.

2. Surová živica

Ománci používajú surové kúsky živice na liečenie najrôznejších neduhov. Tú najkvalitnejšiu živicu jednoducho žujú ako žuvačku alebo z nej pripravujú liečivý výluh. Používa sa pri výrobe prírodnej kozmetiky, ktorá má jedinečné vyhladzovacie a regeneračné účinky. Olibanum je považované za prírodný anti-aging. Užívanie kadidla spadá do oblasti tradičnej ľudovej medicíny. Kadidlá, ktoré v našom e-shope ponúkame, sú primárne určené na vykurovanie. Konzumácia je na vašom osobnom uvážení a zodpovednosti.

3. Prírodné a esenciálne oleje

Z kadidlovej živice je možné získať aj jedinečný olej. Olej má trochu inú vôňu a účinky ako kadidlový dym a je príjemný aj ľuďom, ktorí vykurovadlo radi nemajú.

V Ománe sa vyrábajú tieto druhy oleja:

- Klasický esenciálny olej. Vyrába sa parovodnou destiláciou. Je vhodný predovšetkým na aromaterapiu, do aromalámp a difuzérov alebo do kúpeľa. Esenciálny olej z kadidla je veľmi intenzívny, používa sa z neho vždy iba niekoľko kvapiek a nemal by sa nanášať priamo na pokožku. Aromaterapeuti používajú kadidlový olej pri úzkostných stavoch, depresii a na celkové zlepšenie nálady.

- Čistý 100% prírodný kadidlový olej. Zlatistý krásne voňajúci olej s jemnou textúrou je možné použiť priamo na pokožku tela, na rozdiel od esenciálneho oleja. Získava sa špeciálnou šetrnou metódou – kombináciou tlaku a parnej destilácie pri nízkych teplotách. Vďaka tomu v oleji zostáva veľké množstvo účinných látok z kadidlovej živice.

- Zmesi a maceráty. Kadidlová živica alebo prášok sa naložia do iného menej vzácneho oleja alebo alkoholu. Nechá sa niekoľko týždňov alebo mesiacov macerovať a potom sa filtruje. Niekedy sa živica rozpúšťa v horúcom nosnom oleji a doslova varí.

Účinky kadidla:

Živica z kadidlovníka obsahuje okolo 200 druhov účinných látok, ktoré majú nespočet blahodarných účinkov na ľudský organizmus. Okrem najznámejších okamžitých účinkov ako je podporovanie lepšej nálady a zvyšovanie pozornosti sú tu aj dlhodobé účinky – posilňovanie imunity a hojivé a vyhladzovacie účinky.

Tipy na použitie oleja z kadidlovej živice

Olej má jemnú hodvábnu štruktúru, príjemne vonia a nezanecháva pocit mastnoty. Pretože sa nejedná o vysoko koncentrovaný esenciálny olej, je možné ho aplikovať priamo na kožu a nie je nutné zmiešanie s iným nosným olejom.

> Pôsobí proti stresu a úzkosti. Na uvoľnenie napätia a odstránenie stresu vmasírujte neriedený olej pred spaním do chodidiel. V priebehu dňa môžete masírovať olejom oblasť spánkov. Užite si relaxačný kúpeľ pridaním niekoľkých kvapiek oleja do horúceho kúpeľa alebo nalejte trochu neriedeného oleja do aromalampy a zahrievajte.

> Pomáha hojiť rany. Kadidlo má protiinfekčné vlastnosti, ničí baktérie čím urýchľuje proces hojenia drobných rán, popálenín alebo jazvičiek po akné.

> Poskytuje okamžitú úľavu pri poštípaní hmyzom. Pri poštípaní hmyzom potrite postihnuté miesto kadidlovým olejom.

> Uvoľňuje napätie pri menštruácii. Namasírujte jemne olejom oblasť podbrušku a bedier, uľavíte bolestiam pred a v priebehu menštruácie.

> Podporuje trávenie. Masírovanie brucha kadidlovým olejom uvoľňuje napätie, podporuje trávenie a zmierňuje zažívacie problémy.

Ako sa liečilo kadidlom v minulosti?

Trochu sme preto zapátrali v histórii a našli pre vás množstvo zaujímavých informácií.

Egypt

Najväčšími milovníkmi kadidla boli zrejme starí Egypťania. Zriedkavé liečivé substancie Egypťania považovali za božie dary, ktoré neprislúchajú bežným smrteľníkom. Pracovali s nimi preto najmä kňazi v chrámoch. Kadidlo a prípravky z neho používali na ošetrenie a následné hojenie rán všetkého druhu. Kadidlová živica sa spolu s myrhou používala v starom Egypte aj na balzamovanie mŕtvych. Okrem liečenia a balzamovania sa kadidlo používalo na líčenie a ošetrenie pleti. Vybavujete si výrazné čierne očné linky na kresbách ľudí zo starovekého Egypta? Vyrábali sa z popola, ktorý vzniká po spálení kadidlovej živice, a ďalších prísad. Čierna linka chránila zrak pred slnkom, dotieravým hmyzom aj očnými chorobami. Ľudia v starom Egypte používali vonné masti a pomády, vyrobené z kadidlového prášku a kadidlového oleja. Verili, že kadidlo zjemňuje pleť a dodáva jej mladistvý a svieži vzhľad.

Grécko a Rím

Gréci a Rimania objavili antiseptické a protizápalové účinky kadidla a predpisovali ho prakticky na všetko. Kadidlový výluh popíjali hlavne pri zlom trávení a žalúdočných problémoch. Po kadidlu siahali aj po povestných večierkoch, kedy sa ich tráviaci systém musel vysporiadať s nadmerným množstvom rozmanitých lahôdok a nápojov. V antickom svete sa pri chronickom kašli odporúčalo vdychovanie kadidlového dymu a kadidlovým olejom si ženy natierali brucho a bedrá na zmiernenie menštruačných bolestí. Kadidlový sedací kúpeľ sa radil ako liek na hemoroidy a žuvanie kadidla odstraňovalo zápach z úst a čistilo ústnu dutinu. Pomocou kadidlového dymu tiež starí Gréci a Rimania veštili budúcnosť. Kňažky – veštkyne pri obrade predpovedania budúcnosti sedeli nad otvorom v zemi, kde horeli vonné živice a ďalšie prísady. Vdychovanie dymu im umožnilo spojiť sa božstvami a nahliadnuť do budúcnosti.

Čína

Tradičná čínska medicína používala kadidlo už v dobe 500 rokov pr.n.l. a v hojnej miere ho používa dodnes. Číňania majú pre kadidlo krásny poetický názov fanhunxiang, v preklade to znamená „Zavolať späť vôňu duše“. Ako jedni z prvých začali používať v medicíne esenciálne oleje. Kadidlový bol určený na prácu s emóciami a ich vyrovnávanie, mal tiež povzbudzovať životnú energiu čchi. Kadidlo spomína aj najstarší čínsky zborník liečivých bylín Shennong Bencaojing Materia Medica. Kadidlo sa tu odporúča na bolestivé opuchy kĺbov, artritídu, dnu a vredy. Malo tiež zlepšovať funkciu krvného obehu a pohyb telových tekutín.

India

Aj ajurvédski lekári využívajú po tisícročia liečivé účinky kadidla. V Indii je rozšírený najmä druh kadidlovníka Boswellia serrata, ktorý sa pridáva prevažne do kĺbových preparátov. Niekedy sa mu tiež hovorí indické kadidlo. Kadidlo všeobecne sa v ajurvéde vždy používalo pri liečení problémov váty (vietor, jedna z troch základných dóš) a udržiavaní rovnováhy medzi dóšami. Ajurvédski lekári dnes odporúčajú kadidlo pri úporných a dlhotrvajúcich bolestiach hlavy, zahlienení a letargii, na zmenšenie opuchov a výžive svalov a kĺbov.

Súvisiace príspevky

Overené našimi zákazníkmi

Pozrite si vybrané hodnotenia našich zákazníkov.

Celkový názor:
Obchod prebehol super rýchlo . Krásny tovar za dobre ceny
Pečať overené zákazníkmi

Overený zákazník 18.03.2024

5.005.005.005.005.00
Slabiny:
Tovar zatiaľ nie je doručený, hoci v eshope neuvádzali, že ho nemajú skladom. Faktúru je možné stiahnuť len po prihlásení, hoci som tovar objednávala bez prihlásenia.
Pečať overené zákazníkmi

Overený zákazník 19.02.2024

0.500.500.500.500.50
Výhody:
Komunikácia na úrovni Rýchlosť dodania tovaru Veľký vyber tovaru na eshope
Slabiny:
Žiadnu nepoznám
Celkový názor:
Môžem len odporučiť tento eshop som veľmi spokojná a určite si objednám znovu.
Pečať overené zákazníkmi

Overený zákazník 01.02.2024

5.005.005.005.005.00
Výhody:
tovar prišiel skôr ako bol predpokladaný termín doručenia veľký výber produktov
Pečať overené zákazníkmi

Overený zákazník 05.02.2024

5.005.005.005.005.00
Výhody:
serióznosť
Celkový názor:
rýchle dodanie
Pečať overené zákazníkmi

Overený zákazník 13.01.2024

5.005.005.005.005.00
Výhody:
Výber zaujímavý, majú v ponuke všeličo
Celkový názor:
Od 12.12. Tovar nedoručený, stále na externom sklade.
Pečať overené zákazníkmi

Overený zákazník 27.12.2023

0.500.500.500.500.50
Výhody:
Rýchle vybavenie, stojan na kužele pekný
Slabiny:
Nebol mi doručený tovar podľa zaplatenej objednávky, chýbal balík vonných kuželov.
Pečať overené zákazníkmi

Overený zákazník 20.12.2023

1.501.501.501.501.50
Výhody:
Dobry nakup
Pečať overené zákazníkmi

Overený zákazník 19.12.2023

5.005.005.005.005.00
Výhody:
Rýchle odoslanie Fajn zabalené
Pečať overené zákazníkmi

Overený zákazník 14.12.2023

5.005.005.005.005.00

Nový účet

Máte už účet?
Prihláste sa alebo resetujte heslo

Prajeme Vám krásny deň a pokojný nákup :)