Grécke chrámové kadidlá - vôňa a ich zmyselnosť

Zmysel kadidiel a omamných vôní poznali už naši predkovia. Pri pálení rôznych druhov rastlín a drevín prichádzali na to, že vôňa dymu rôznej intenzity vplýva na ich náladu a na to, ako sa cítia. Kombinácia vôní a dymu mala a má nepopierateľný vplyv na energiu človeka ako aj energiu priestoru v ktorom sa nachádza. Naši predkovia praktizovali vydymovanie v rôznych situáciách a dokázali pomocou neho aj liečiť.

Zmesou rôznych druhov rastlín a drevín postupne objavovali, ktoré vône sú intenzívnejšie, ktoré naopak jemnejšie a snažili sa nájsť ich uplatnenie v rôznych sférach života, či už to bola choroba, pretrvávajúce nešťastie v rodinách, čistenie od negatívnej energie alebo sa chceli spojiť s vyššou energiou-Bohom.

Práve pri duchovných obradoch boli kadidlá veľmi nápomocné a pomohli človeku otvoriť myseľ, nachvíľu odbočiť od každodenných starostí a vstúpiť do sveta duchovna. Ani dnes tomu nie je inak a práve kadidlá sa používajú v chrámoch, kde by to bez nich jednoducho nemalo tú správnu atmosféru a človek by sa tam necítil tak voľne a odpočinuto.

Výroba a pôvod gréckych chrámových kadidiel

Výroba gréckeho chrámového kadidla je predovšetkým orientovaná na poloostrov Athos, ktorý je známy aj svojim názvom „Svätá hora“. Práve tam sa nachádza asi 20 chrámov, ktoré sú obývané mníchmi. Zvláštnosťou je, že ženy tu nemajú povolený vstup. Vstup na poloostrov Athos je striktne obmedzený na 120 Grékov a 10 cudzincov-mužov, starších ako 18 rokov. Zatiaľ čo majú gréci vstup povolený kedykoľvek, cudzinci musia mať na to zvláštne povolenie nazývané aj „dlamonltlrlo“.

Tajomné a neprístupné miesto je najvýznamnejším centrom pravoslávneho vyznania, ktoré tu má zastúpenie už viac ako 1000 rokov. Grécke kadidlo je tu vo veľkej miere obľúbené a používané, vďaka čomu sa môžu mnísi dokonale oddať meditácií a hlbokým myšlienkam plynúcim z ich viery. Dym a vôňa kadidla dokážu vytvoriť povznášajúci pocit a očistiť ducha ale i priestor v ktorom sa práve nachádzajú.

Ako sa také grécke kadidlo vyrába a čo všetko tomu predchádza?

Všetko to začína výrobou základného kadidla zloženého zo živice najvyššej kvality pochádzajúcej z Orientu, myrhy a kadidla. Tieto komponenty tvoria základ gréckeho kadidla. Ďalej sa k tejto zmesi pridávajú rôznorodé kvalitné vonné substancie v podobe vysoko kvalitných éterických olejov.

Existuje množstvo éterických olejov, ktoré kadidlu dodajú tú správnu vôňu, ktorá si podmaní vaše zmysly. Patria tu napríklad jazmínový olej, olej z francúzskej levandule, damašskej ruže alebo gardénie. Obľúbené sú tiež drevité vône ktoré dosiahnete pridaním santalového dreva, kopálu alebo tradičného indického mastixu.

Prečo práve grécke chrámové kadidlá a ako ich používať...

Grécke kadidlá sú vhodné do takmer každej miestnosti. Ocenia ich predovšetkým tí, ktorí majú v domácnosti zvieratá, keďže sú tým najlepším osviežovačom vzduchu. Grécke kadidlá sa vyznačujú nízkou dymivosťou. Práve tá je v prípade týchto kadidiel zabezpečená špeciálnymi uhlíkmi z Grécka so schopnosťou rýchleho vzplanutia.

Vďaka tejto vlastnosti sú vhodné pre akýkoľvek domáci priestor a priestor, kde sa nachádza hasiaci prístroj, ako napríklad hotely, penzióny, obchodné priestory a rôzne podnikateľské priestory a kancelárie. Kadidlá v týchto priestoroch vyčarujú sviežu, intenzívnu a pritom opojnú vôňu.

Návod ako používať grécke chrámové kadidlá:

1. metóda - spaľovanie na rýchlozápalnom drevenom uhlíku.

Ako prvé pri používaní rozpálite uhlík (najlepšie nad čajovou lyžičkou alebo zapaľovačom). Potom ho pomocou kliešťov umiestnite do vhodnej vykurovacej nádoby, najlepšie ak má aj sitko. Vďaka tomu nemusíte použiť žiadnu izolačnú vrstvu.

Ak nádoba sitko nemá, tak na dno nádoby nasypte vrstvu izolačného piesku, kamienkov alebo morskej soli a až na túto vrstvu následne položte rozžhavený uhlík. Potom pridajte 2 až 3 kocky gréckeho kadidla. Pomocou kliešťov môžete kocku sporadicky otočiť, aby dobre prehorela zo všetkých strán.

2. metóda - spaľovanie vo vykurovacej piecke

Za pomoci vonnej sviečky a vykurovacej piecky, lampičky dosiahnete takmer nedymový efekt a viacnásobné opakované použitie kadidla. Tieto metódy sa najčastejšie využívajú pred spaním, kedy si vo svojej spálni zaistíte pokojný a ničím nerušený spánok ale aj dávku romantiky. Takto môžete nechať kadidlo horieť po celú dobu horenia sviečky. V priebehu môžete kocočky otáčať, aby lepšie a pravidelnejšie horeli. Toto je jednou z výhod pri vykurovaní na lampičke, kadidlo môžete opakovane použiť, pokiaľ celkom nezhorí. Máte tak nižšiu spotrebu kadidiel a efekt očistených a krásne prevoňaných priestorov je celkom zaručený.

Nechajte sa vniesť do sveta Orientu a zmyselnosti a obdarujte sa povznášajúcim pocitom, ktorý dosiahnete len vďaka efektu a omamnej vôni gréckych kadidiel.

Bezpečnostné upozornenie: Či už pálite kadidlo na uhlíku alebo na vykurovacej piecke, nenechávajte ho horieť nikdy bez dozoru! Obzvlášť tam, kde máte malé deti, alebo voľne pobehujúce domáce zvieratá. Vykurovaciu nádobku so zapáleným kadidlom radšej vždy postavte ešte na nehorľavú podložku - napr. na nerezovú tácku a pod. Pri manipulácii s ohňom dbajte na zvýšenú opatrnosť a radšej používajte vhodné kliešte, aby ste zabránili prípadnému popáleniu sa. Vykurovadlá, kadidlá skladujte mimo dosah detí a v suchu.

Súvisiace príspevky

Overené našimi zákazníkmi

Pozrite si vybrané hodnotenia našich zákazníkov.

Celkový názor:
Obchod prebehol super rýchlo . Krásny tovar za dobre ceny
Pečať overené zákazníkmi

Overený zákazník 18.03.2024

5.005.005.005.005.00
Slabiny:
Tovar zatiaľ nie je doručený, hoci v eshope neuvádzali, že ho nemajú skladom. Faktúru je možné stiahnuť len po prihlásení, hoci som tovar objednávala bez prihlásenia.
Pečať overené zákazníkmi

Overený zákazník 19.02.2024

0.500.500.500.500.50
Výhody:
Komunikácia na úrovni Rýchlosť dodania tovaru Veľký vyber tovaru na eshope
Slabiny:
Žiadnu nepoznám
Celkový názor:
Môžem len odporučiť tento eshop som veľmi spokojná a určite si objednám znovu.
Pečať overené zákazníkmi

Overený zákazník 01.02.2024

5.005.005.005.005.00
Výhody:
tovar prišiel skôr ako bol predpokladaný termín doručenia veľký výber produktov
Pečať overené zákazníkmi

Overený zákazník 05.02.2024

5.005.005.005.005.00
Výhody:
serióznosť
Celkový názor:
rýchle dodanie
Pečať overené zákazníkmi

Overený zákazník 13.01.2024

5.005.005.005.005.00
Výhody:
Výber zaujímavý, majú v ponuke všeličo
Celkový názor:
Od 12.12. Tovar nedoručený, stále na externom sklade.
Pečať overené zákazníkmi

Overený zákazník 27.12.2023

0.500.500.500.500.50
Výhody:
Rýchle vybavenie, stojan na kužele pekný
Slabiny:
Nebol mi doručený tovar podľa zaplatenej objednávky, chýbal balík vonných kuželov.
Pečať overené zákazníkmi

Overený zákazník 20.12.2023

1.501.501.501.501.50
Výhody:
Dobry nakup
Pečať overené zákazníkmi

Overený zákazník 19.12.2023

5.005.005.005.005.00
Výhody:
Rýchle odoslanie Fajn zabalené
Pečať overené zákazníkmi

Overený zákazník 14.12.2023

5.005.005.005.005.00

Nový účet

Máte už účet?
Prihláste sa alebo resetujte heslo

Prajeme Vám krásny deň a pokojný nákup :)